Vinbøger - Vinguider

Vinbøger, med kort kommentar og bedømmmelse. 

Flere vinbøger på tysk, tysk vin og bestemte områder i Tyskland og tidsskrifter samt anmeldelser af madbøger, bøger om whisky m.v. Se også biblioteket.

Opdateret den 21. januar 2012

Snyd ikke dig selv!
Meget god & læseværdig.
God bog, kan anbefales.
Tja, ikke noget særligt.
Spild af tid - æv!
DLG Weinguide 2007, DLG Verlag, softcover, 184 sider, 9,90 €

DLG er Tysklands store landbrugsorganisation, der også har en sektion for vinproducenter. Hvert år tester DLG en lang række vine. Resultatet af denne test er sammenfattet i denne vinguide, der indeholder oplysninger om 3.700 vine. Det siger sig selv, at oplysningerne om hvert enkelt vin er yderst sparsomme. Lidt mere fyldige er oplysningerne om de bedste vine i hver kategori hhv. de bedste producenter.
Et af de store problemer med denne bog er, at det er langt fra alle producenter, der deltager i DLG's smagninger. Deres top 100 liste er således langt fra repræsentativ og indeholder for det meste producenter, der i andre guider hører til den gode midte, selvom man selvfølgeligt finder solide producenter så som Albert Kallfelz (på en 4 plads), men ellers indeholder listen først og fremmest forholdsvis store producentsammenslutninger. Alt i alt er bogen i bedste fald et supplement til andre vinguider.

Gault Millau. WeinGuide Deutschland 2007. Christian Verlag, 736 s, € 29.
Bogen udgives hvert år - i 2007 for 14. gang  - og omtaler Tysklands top vinproducenter - i 2007-udgaven i alt 810 vingårde og 7.112 vine.
Udover en beskrivelse af den enkelte vingård med nyttige oplysninger som kontaktinformationer, kørselsvejledning og særlige seværdigheder, er der en bedømmelse af en række udvalgte vine. Bogen er opdelt geografisk. De enkelte vindistrikter beskrives indledningsvist - også med gode kort.
Normalt mener jeg, at tiden er løbet fra vinguider i bogform (og denne guide findes da også i en udmærket (og gratis) udgave på nettet), men Weinguide Deutschland er meget god at have med i bilen, når man er på vinrejse i Tyskland.

Konklusion: God, sober og meget overskuelig bog, der er svær at komme uden om, når man interesserer sig for tysk vin.
Køb Gault Millau WeinGuide Deutschland 2008

oz.jpg (16673 bytes)   Oz Clarke. Årets vine. (min udgave er fra 2001)
Ligner Johnsons klassiske årbog. Indeholder beskrivelser af vine m.v. Men jeg savner en berettigelse for denne bog, al den stund, at mange af vinene slet ikke kan opdrives i Danmark. OC er i øvrigt blevet kritiseret for at blande egne forretningsinteresser sammen med objektive/uafhængige vinbeskrivelser.
parker.jpg (79280 bytes) Robert M. Parker, Jr. Parker's Wine Buyer's Guide.
Parkers mammutværk (1703 sider) indeholder omtaler af regioner, producenter og vine. Især de bedre vine findes i bogen. Det er ikke bogen, man tager med i Netto, men til gengæld sikkeret en udmærket ledsager på vinrejse med bil i Italien.
Norbert Heine. Deutscher Weinführer. Ulmer. 432 sider, indb., 9,90 Euro.
Hvis man kun kan købe én bog om tysk vin, så kunne Norbert Heines Weinführer være denne bog. Hver vinregion bliver præsenteret på et par sider. Herefter følger en præsentation af udvalgte vinproducenter - opstillet geografisk efter by. Indledningsvis fortælles (meget) kort om specielle aktiviteter i byen. Herefter følger oplysninger om de enkelte producenter, bl.a.: Åbningstider, bedste vinmarker, priseksempler, specialiteter, præmier, vintip, samt - og måske mest interessant - et par sætninger om producentens filosofi (Weinverständnis).
Bogen er fra 1999 og derfor ikke helt aktuelt (og nok også derfor så billig som den er). Det betyder at en lang række nye stjerner på den tyske vinhimmel ikke er med i bogen og sikkert også, at enkelte oplysninger ikke længere er aktuelle.
Bogen afsluttes med et omfattende register.

Alt i alt betyder det, at denne guide er en god ledsager til en vinrejse evt. suppleret med den altid aktuelle Weinguide og et fornuftigt kort.
Køb Deutscher Weinführer direkte hos amazon.de.

weinaustria.JPG (8732 bytes) Wolfgang Obermaier. Der Südwest Weinführer Österreich. 1999, DM 24,90.
God bog om østrisk vin. I bogen præsenteres 180 udvalgte producenter og der sættes fokus på en af husets vine. Denne vin præsenteres med foto. Endvidere oplysninger om producenten og øvrige vine fra godset. Bogen er næppe en vinbog man læser fra ende til anden, men som man bladrer i ved pejsen. En indledende side om de enkelte vingodser, oplysninger om druer, en liste med ordforklaringer og et godt register øger bogens informationsværdi. Bogen er god til den der (som jeg) ikke ved ret meget om østrigsk vin.