Bøger på tysk om vin

Vinbøger, med en kort kommentar og min vurdering. Se også tyske vinbøger med omtale af tysk vin og bestemte områder, vinguider, flere vinbøger på dansk og engelsk samt vintidsskrifter og bøger om mad og bøger om whisky.

Ny service: Fremover vil det være muligt at købe de præsenterede (tyske) titler direkte hos amazon.de. Følg blot linket, og du kommer direkte til den pågældende titel. Personligt har jeg haft gode erfaringer med amazon.de og har været meget tilfreds med pris og service.

Tip: Bestil bøger for mindst 20 Euro og få dem sendt portofrit til en tysk adresse.

Opdateret den 25. juni 2012.     
Snyd ikke dig selv!
Spændende og velskrevet.
Meget god & læseværdig.
God bog, kan anbefales.
Tja, ikke noget særligt.
Spild af tid - æv!

Michael Moritz. Weinselig. Der badische Krimi. emons, 2011, 253 s., 9.90 €.

Vinkrimier er nærmest blevet en genre for sig, i Tyskland som del af de meget populære regionalkrimier. Med Weinselig er vi i Baden, nærmere bestemt i Ihringen, Kaiserstuhl, hvor der bliver myrdet lystigt under den traditionelle vinfest. Det første offer er Robert Düster, em af de musikere, der underholder publikum. Det er den lokale Hauptkommissar Belledin, der til sin store fortrydelse, ikke kan nyde vinfesten, men bliver nødt til at efterforske mordet. Og selvfølgeligt går der ikke lang tid, før endnu en musiker findes myrdet.
Personerne i bogen og atmosfæren virker troværdig og ægte og det er en fornøjelse at følge Belledin i opklaringen af hans tredje sag.

Køb Weinselig.

 

Markus Guthmann. Weinstraßenabsturz. Pfalz Krimi. emons, 2011,187 s., 9,90 €.
Topvinproducent Hellinger er passioneret hobbypilot og selvfølgeligt til stede sammen med sin ven statsadvokat Röder ved den årlige fest på den lokale flyveplads. Det bliver dog mindre fornøjeligt, da en pilot bryder sammen foran Röder og obduktionen afslører, at han døde af en overdosis radioaktive stråler. Det er sjovt at følge Röders familieproblemer, mens plutoniumvinklen virker noget utroværdigt.

Køb Weinstraßenabsturz.

Angelika Schaftl, Wein aus dem Garten, Kosmos, 2010, 80 s, 130 farvefotos, 7,95 €.

En rigtig fin introduktion til dyrkning af vindruer i haven. På godt og vel 60 sider får læseren indblik i valg af druer, placering, sygdomme, eksperttips (fx om brug af vinblade i salater), fremstilling af vin - og det hele til en meget fornuftig pris. 

Wein/Wine Genesis, Kulinarium Verlag, u.å., 415 s., hardcover, talrige farvefotos , 59,90 €.

I mange vinbøger læser man et par sætninger om podning af vinplanter på amerikanske rødder - denne bog viser i billeder og tekst helt lavpraktisk, hvordan det foregår. Det er nærmest en instruktionsbog, der skridt for skridt bl.a. viser, hvordan en vinmark anlægges og hvordan vinfremstillingen foregår.

Endvidere er der billedserier om vinens fødsel (heraf titlen) og et år i vinmarken. Bogen afsluttes af en beskrivelse af en række druetyper.

Alle tekster er på både tysk og engelsk.

Det er en flot og stor bog, den ville dog kunne blive endnu flottere, hvis den havde været i hænderne på en professional grafiker.

Køb Genesis.

Yvonne Heistermann. Weinland Ungarn, DLG Verlag, 2008, 160 s., hardcover, talrige fotos og kort, 29,90 €.

Yvonne Heistermann har genopdaget vinlandet Ungarn, der før 2. verdenskrig var en af de store vinproducenter og  i løbet af de sidste 10-15 år igen er kommet på fode med kvalitetsvine.
Bogen er opdelt geografisk og hvert kapitel slutter med en udførlig præsentation af udvalgte vingårde. Ind imellem kommer kapitler om vinfestivaler (med henvisninger til www), huset for de ungarske vine, ungarsk mad, barackpálinka (snaps fremstillet på aprikoser) og et glimrende kapitel om de kendte Tokaj vine.
Bogen indeholder flotte fotos og gode kort og er skrevet i en elegant og flydende stil. Det hele afrundes med et kapitel om de vigtigste ungarske druesorter og en kort ordbog.
En fin, lille bog om et vinland, der sikkert vil være god for overraskelser i fremtiden.

Køb Weinland Ungarn.

September 2008.

André Dominé. Wein, 928 s., 1.200 ill., hardcover, h.f. ullmann Verlag, 2008, 29,95 €.
Wein - er ifølge forlaget såvel opslagsværk, vinguide og -atlas, og den karakteristik holder. Opbygninen er traditionel, men fornuftig: Historie, omgang med vin, vin og mad, i vinmarken og -kælderen. Herefter følger en rejse gennem vinens verden, med - set med vinbriller - eksotiske stop som England og Wales. Det hele foregår med stor viden og krydret med flotte fotos og gode kort. Tyskland får tildelt 72 sider og det er glædeligt, at de præsenterede producenter ikke kun er de "usual suspects".
Det er meget overraskende, at denne bog kan købes for kun 29,95 € - det i sig selv berettiger til en god bedømmelse. Eneste kritikpunkt er, at bogen med sine 3,8 kg er noget svært at håndtere.

Køb Wein af André Dominé

Weingenuss, Thorbecke Miniaturen, 64 s, indb. med omsl., ill., 10,5 x 14,8 cm, 2006, 6,95 €.

Lille fin gavebog med flotte illustrationer af forskellige druetyper og og i fornemt layout. Også teksten fortæller kortfattet en række druers historie. Dette suppleres med anekdoter og små historier. En ideel ledsager til et par glas vin efter middagen. (februar 2008)

Frank Kämmer. Die 100 besten Weinberge Deutschlands. Hampp Verlag, 2006, 254 s., indb., 19,90 €.

Aktuelt findes der 2.658 "Einzellagen" eller vinmarker/vinbjerge i Tyskland. Forfatteren har ud herfra udvalgt de 100 bedste ud fra overbevisningen om, at det er vinmarken der afgør, hvilket potentiale en vin kan have, mens det er op til vinbonden at få fuldt ubytte af dette potentiale.
Dermed er forfatteren på linie ikke kun med VDP, men med mange andre, der kræver, at terroir igen kommer til sin ret. Kämmer argumenter kort men overbevisende for, at den vinlov, der i 1971 førte til, at det var sukkerindholdet i druerne og ikke terroir, der bestemte vines kvalitet, bør afskaffes til fordel for regler, der sætter vinmarken i centrum.
Efter denne indledning gennemgås de 100 bedste vinmarker. Opdelingen er traditionel, men fornuftig i vinregioner med en kort introduktion til hver.
Hver vinmark præsenteres med foto, en kort - især historisk - introduktion samt en oversigt over vinmarkens størrelse, jordbundsforhold, vigtigste druer og bedste producenter.
Bogen er i et enkelt men flot layout. Det er næppe en bog man læser fra A-Z, men en man igen og igen kan tage frem og bladre i.
Køb Die 100 besten Weinberge Deutschlands.

Mario Scheuermann. Wein und Zeit. Von der Kultur des Geniessens. Hampp Verlag, 2007, 190 s., indb., 17,90 €.

Mario Scheuermann er nok Tysklands mest intellektuelle vinskribent. Det er et formfuldendt sprog en skarp pen og kontroversielle meninger, der karaketeriserer ham. Bogen Wein und Zeit er en samling af hans bedste artikler fra de seneste 10 år. Første tekst omhandler en enestående vinsmagning fra 1998 med 125 forskellige årgange af legenden Château d'Yquem - fra 1784 til 1991. Og beskrivelsen er den dag i dag ligeså frisk som de fleste af vinene.
Dette er originel vinlitteratur skrevet af en original (der i øvrigt står bag det fremragende arrangement Weinsalon). 
Det kan ikke undgås, at der i denne artikelsamling på trods af nybearbejdelsen findes gentagelser, men det opvejes af de mange guldkorn, bogen indeholder.
Køb Wein und Zeit. Von der Kultur des Genießens.

Johann-Peter Regelmann. Wie guter, alter Wein. Geschichte und Geschmack eines ganz besonderen Safts. 112 s., indbundet med omslag, illustreret, 19,90 €, 2005, Thorbecke.
Det er en flot bog - det gælder både indhold og udstyret. Det er sjældent, at jeg har læst en bog om vin og fået så mange nye oplysninger på så kort tid. Det skyldes måske, at forfatteren er noget så sjældent (i det mindste i vinbranchen) som biolog og filosof. Han har bestemte meninger om vin, men docerer ikke, men fortæller i stedet vidende, velformuleret og origenel om vinen.
Det er på mange måder en introduktion, men også den garvede vinkender vil kunne få udbytte af denne pragtfulde bog, der ikke anmelder eller omtaler bestemte vingårde eller lande, men koncentrere sig om at formidle viden i kapitler med overskrifter som: Naturgeschichte der Weintraube, die Arbeit im Weinberg, Weinlese und Kelter, der Ausbau des Weines. Det er alt andet end tørt og bogen indeholder derudover en lang række illustrationer, først og fremmest reproduktioner fra ældre bøger om vin. (november 2005).

Køb Wie guter, alter Wein.

Wolfgang Staudt. 50 einfache Dinge, die Sie über Wein wissen sollten. 2005, 168 s., 14,90 €.
Wolfgang Staudt underviser i emnet vin og har her på skrift samlet sine vigtigste observationer. I grunden er det hverken lige 50 eller for den slags skyld specielt enkle eller simple observationer - tværtimod er bogen fyldt med masser af viden og holdninger om alt fra vintyper, vinens nuancer og meget andet.
Til tider er teksterne præget af gentagelser og virker nærmest som en skriftilig udgave af en af forfatterens vinlektioner og eksempelvis er kapitlerne omkring mad og vin noget kompliceret. Her ville få, korte råd - især for begynderen - være mere på sin plads.
Køb 50 einfache Dinge, die Sie über Wein wissen sollten hos amazon.de.

Groll/Holzer/Schrampf. Die 50 größten Wein-Lügen! 2005, 143 s., Krenn, 16,90 €.
En sjov og underholdende bog om vin, bygget op omkring de størst vinmyter, så som kun superårgange, vin og sundhed, ost og rødvin m.v.
Her får man kort og godt at vide, hvad der er sandhed, og hvad der er overtro; og takket være kildehenvisninger har læseren selv mulighed for at efterprøve forfatternes observationer. Hvert kapitel afsluttes med et kort Das können Sie glauben - forfriskende og sjov måde at blive klogere på. At bogen er udsendt af et østrigsk forlag giver bogen yderligere en dimension, selvom den ikke indfødte læser til tider står noget uforstående overfor geografiske henvisning m.v.
Køb Die 50 größten Wein-Lügen! hos amazon.de.

Stuart Pigott. Planet Wein. 2005. Hardcover, 160 s, Scherz, 22,90 €
Egentlig mest en (flot) fotobog med lange fototekster, en rejse omkring jorden, der viser bredden i verdens vine. Personligt synes jeg, at forfatterens maleriske beskrivelser til tider tager overhånd, ligesom indholdet forekommer mere tilfældigt end resultat af systematiske overvejelser.
En flot illustreret bog, der også vil animere den ikke vinkyndige til at beskæftige sig med emnet.
Køb Planet Wein hos amazon.de.

Stuart Pigotts kleiner genialer Weinführer 2006. 2005, softcover, Scherz, 192 sider, 9,90 €.
Genial eller ej, så indeholder bogen på de første 29 sider en meget god indføring i vinens verden, bl.a. "fünf Gesetze des Weins", "zehn Weinirrtümer", de vigtigste druer om indholdsløse betegnelser på etiketterne, bl.a. Chateau/Castello/Schloss samt Grand Cru, reserve.
Vinbeskrivelserne er meget fornuftigt inddelt i tørre, henholdsvis søde rødvine (portvin m.v.) samt tilsvarende hvide, mousserende vine m.v. og særlig afsnit om vine fra den "angebliche Wein-Weltspitze". Især i det afsnit lurer adskillige overraskende bedømmelser. Ellers fylder fornuftige mellemklasse vine mest og de, der jævnligt handler vine i Tyskland vil kunne genfinde mange favoritter.
Svaghed er dog, at vine fra supermarkeder ikke er anmeldt, mest fordi disse ifølge forfatteren ikke har den nødvendige kvalitet. Men siden efterhånden mere end hver anden flaske vin i Tyskland netop bliver købt her, ville anmeldelser af disse vine have været en fordel. Konklusion - en fornuftig vinguide, men langt fra genial.
Køb Stuart Pigotts kleiner, genialer Weinführer 2006 hos amazon.de.
  Christina Fischer, Ingo Swoboda. Riesling. 2005, hardcover med smudsomslag, 192 sider, illustreret, 24,90 €.
Denne og de to følgende bøger er alle udgivet af det tyske Hallwag forlag (en del af Gräfe og Unzer), der har specialiseret sig i vinbøger.

Riesling er en fremragende bog, der med stor udbytte kan læses af både vinkenderen som nybegynderen, der vil vide mere om de vine, som den bedste hvidvinsdrue er grundlaget for.
Bogen tager udgangspunkt i vinhistorien og går derfra til vinbjerget og kælderen. Herefter følger en gennemgang af de største Rieslinglande, udover de oplagte - Tyskland, Østrig og Frankrig - også USA, Kanada, Australien og New Zealand.
Efter denne traditionelle, men fornuftige gennemgang, tages der fat på Rieslingens mange smags- og duftnuancer. Bogens bedste afsnit kombinerer jordbundsvariationer med bestemte smagsnuancer, både billedligt og indholdsmæssigt. I tilslutning hertil præsenterer forfatterne en række producenter under forskellige overskrifter så som "solide Basis", "fruchtige Vielfalt" og "barocke Monumente". Portrætterne indeholder mange gode citater, men virker i længden en smule trættende.
I bogens afsluttende del finder vi et kapitel med gode råd om mad og vin, praktiske tips og sekt (der havde fortjent en mere fyldig behandling) samt ordliste og register. Endvidere finder vi en adresseliste "Wege zum Riesling", der ikke kun for en dansk læser virker noget overflødigt.
Alt i alt dog en solid bog i flot grafisk udførelse om verdens - og Tysklands - vigtigste hvidvinsdrue.

Prøvesider
fra bogen som pdf - download fra forlaget.
Køb Riesling hos amazon.de.

Beat Koelliker, Bernd Kreis. Die Hallwag Weinschule. Hardcover, 160 sider, illustreret, 19,90 €.

Lad det være sagt med det samme: Dette er den bedste vinbog, jeg længe har haft i hænderne. Forfatternes koncept er lige så enkelt som det er genialt: "learning by tasting" - eller på godt dansk, vinviden skal smages.
Forfatterne nøjes derfor med en forholdsvis kort teoretisk gennemgang og springer derefter ud i 13 tematiske vinsmagninger med hver fire vine eller rettere vintyper. Et eksempel: de søde vine - vinsmagningen indledes med en kort beskrivelse af denne type vin og hvordan de fremstilles, herefter gives forslag til mad, der kan serveres til vinene (efter smagningen) og så følger en side om hver vintype. De fire, der er valgt i dette afsnit er: Sherry Fino, Riesling Auslese Mosel, Moscato Passito (som jeg ikke tidlere er stødt på) og Late Bottled Vintage Port. Beskrivelserne indeholder et afsnit om vinen, hvor man kan købe den og hvordan den skal serveres samt farve, duft, smag og struktur. Enkelt, uprætentiøst og ligefrem!
Udover forslag til de 13 vinsmagninger, hvor også vinkendere vil kunne få nye ideer, indeholder bogen korte kapitler om vinfremstilling, de vigtigste vintyper, druer og vinproducerende lande, samt ordliste og register.
Bogen er flot illustreret og kan varmt anbefales. Køber du den som gave, så købe hellere to eksemplarer med det samme. Jeg håber, der snarest kommer en dansk version af denne bog!
Køb Hallwag Weinschule hos amazon.de.

  Beat Koelliker, Michael W. Pleitgen. Viniversitaet - Kursbuch Wein. ringbog, 144 sider, illustreret, 19,90 €.
Kursbuch Wein minder lidt om Die Hallwag Weinschule, idet der ligeledes er tale om en bog, der tager udgangspunkt i at vejen til vinviden går over smagninger. Det er en ægte studiebog, med skemaer til afkrydsning af vinbedømmelser, testspørgsmål og et noget højere teoretisk niveau end den geniale Weinschule. Har man læst og smagt sig gennem bogen har man et solidt vinmæssigt grundlag.
Køb Viniversitaet Kursbuch Wein
hos amazon.de.
  SVerena und Mark Füllemann. Bacchus. Kunst für Weinfreunde - Wein für Kunstfreunde. 2004, indbundet, 208 sider med 170 firfarvede illustrationer, 22,5 x 29 cm, CHF 78,-.
Det er en rigtig "coffee table book" - eller måske rettere vinbar-bog - stort format med flotte illustrationer - kunst for vinvenner.
De udvalgte kunstværker favner bredt, fra August Mackes ekspressionistiske vinmarker til klassiske, græske vaser. Det samme gælder motivvalget: her finder vi den vindrikkende yngling, vinnydelse i selskab og igen og igen vinhøsten. Talrige er også de religiøse illustrationer.
Teksterne af Hugo Loetscher er underholdende og lærerige med masser af gode citater og litterære og historiske referencer - hvem vidste eksempelvis, at ordet vin forekommer 207 gange i det gamle testamente?
Når det alligevel ikke bliver til topkarakteren, så skyldes det, at jeg i teksterne savner en mere systematisk gennemgang af vinen i kunsten - som motiv og symbol. De gode tekster, der følger illustrationerne og den særskilte fortegnelse over anvendte værker er dog et skridt i den rigtige retning.
Samlet set er der tale om en meget anbefalelsesværdig bog og en oplagt gave til vin- og kunstnyderen (anmeldt marts 2005).

Køb Bacchus hos amazon.de.

Der Brockhaus Wein. Rebsorten, Degustation, Weinbau, Kellertechnik, internationale Anbaugebiete. 1. oplag, 2004, 512 sider, indbundet i kassette, 17x24 cm, 4 farver, €34,95.
Det er en tung sag; 1.690g samlet viden om vin: 3.800 stikord, 450 fotos, 250 infobokse med uddybende oplysninger, 90 kort, grafer og tabeller og 12 2-siders artikler med emner som: Barrique, Bodenarten og Chemische Hilfsmittel for at tage de tre første.
Brockhaus er kendt for at udgive Tysklands mest omfattende leksikon og det er denne leksikale tilgang, der præger opslagsværket. Korte, præcise artikler med gode illustrationer, koncentreret viden fra Aarau til Zypern.
Brockhaus Wein har selvfølgeligt et tysk udgangspunkt og det betyder nok, at stikord vedrørende tysk vin er overrepræsenteret, men bogen er stadigvæk klart internationalt orienteret og jeg har således umiddelbart kun savnet forklaringen på ét opslag: "Danmark".
Skal man sammenligne Brockhaus Wein med den ultimative Oxford Vinleksikon, så er der ingen tvivl om, at Jancis Robinsons leksikon er mere omfattende: flere stikord og længere forklaringer. Eksempelvis fylder afsnittet om cypern 2½ side i Oxford-udgaven og ca. 1/6 side i Brockhaus.
Så skal man vælge mellem de to opslagsbøger, er det mest et temperamentsspørgsmål. Er man til de omfattende forklaringer bør man vælge Oxford og er man godt tilfreds med korte og præcise angivelser, bør man vælge Brockhaus, der i udmærket papirkvalitet m.v. kan købes til meget fornuftige 34,95 Euro. (anmeldt oktober 2004). Køb Brockhaus Wein direkte hos amazon.de.
Martin Maria Schwarz. Die Welt der Rebsorten. Hoffmann und Campe. CD med brochur (28 sider), ialt 132 minutter, 2003, €22,95.
Her er årets gaveidé til vinvennen, der kan forstå tysk.
En CD (ikke CD-ROM, men lyd CD), der præsenterer de vigtigste vinsorter gennem interviews med vinproducenter og eksperter. Hovedvægten ligger på de klassiske vinlande Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien og udgangspunktet er, at det er jordbunden, der er altafgørende for vinen.
Det er bestemt ikke tør viden, der formidles her og anekdoter og digte er med til at gøre CD'en til et meget vellykket produkt, der varmt kan anbefales. 

Køb Die Welt der Rebsorten direkte hos amazon.de.

Hans-Jörg Koch (Hrsg.) Wein. Eine kleine kulinarische Anthologie. Reclam, 1998.
Egentlig ikke en bog om tysk vin, men en samling tekster, der omhandler vin, mange af dem skrevet af tyske forfattere. Et enkelt eksempel:

Im Wein birgt sich viel:
Spiel, Schwermut und Lust.
Georg Britting (1891-1964)

 Dagmar Ehrlich. Das Wein-ABC. Weinlexikon. GU Kompass. € 6,50, 128 sider, lommeformat, illustreret, med plastomslag.
Bogens titel er på sin vis misvisende, fordi der ikke er tale om et egentligt leksikon, men mere om en opslagsbog og en bog man kan bladre i, mens man nyder et glas (tysk) vin. Bogen er opbygget omkring en række temaer: hurtig vinviden, vinbjerget, druesoreter, i vinkælderen, vinindkøb, mad og vin m.v. og kun den sidste del er et minileksikon (Glossar).
Det er dog en bog, der tiltaler mig meget i sin form: kort og kompakt, præcis og prægnant. Et eksempel: "Bier nach wein, das lass sein..." Von beidem grosse Mengen getrunken mag das angehen. Doch ein Bier kann nach vielen Weinen durchaus magenbeunruhigend wirken und Mineralstoffe zuführen. Viele Weinprofis zischen nach ausgiebigen Weinproben ein Bier.
Jochen G. Bielefeld. Der Wein-Guide. Einkausführer. GU Kompass, € 6,50, 128 sider, lommeformat, med plastomslag.
Dette er bogen, der er nyttig, når man står overfor det store vinudvalg hos vinhandleren. Her er en alfabetisk liste over de udtryk man kan møde på etiketten fra Affentaler til Zweigelt. Korte informationer om druesorten, området, vintypen m.v. med gode Tip og anbefalinger til hvilken mad vinen bør kunne nydes. Endvidere indeholder guiden et overblik over, hvad der står på vinetiketterne fra Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Sydafrika.
Albert Kallfelz. Wein, Mensch, Natur. Ansichten eines Moselswinzers.
En af Tysklands bedste vinproducenter giver her sin uforbeholdne mening tilkende om vin. En anderledes vinbog. Bogen kan muligvis fås ved henvendelse til forfatteren.