Vinbøger, med
en kort kommentar og min vurdering. Se også tyske vinbøger med omtale af
tysk vin og bestemte områder, vinguider, flere vinbøger på dansk og
engelsk samt vintidsskrifter og bøger
om mad og bøger
om whisky.
Ny service: Fremover vil det være muligt at købe de præsenterede (tyske) titler direkte hos amazon.de. Følg blot linket, og du kommer direkte til den pågældende titel. Personligt har jeg haft gode erfaringer med amazon.de og har været meget tilfreds med pris og service. Tip: Bestil bøger for mindst 20 Euro og få dem sendt portofrit til en tysk adresse. Opdateret den 25. juni 2012. |
Snyd ikke dig selv! | |
Spændende og velskrevet. | ||
Meget god & læseværdig. | ||
God bog, kan anbefales. | ||
Tja, ikke noget særligt. | ||
Spild af tid - æv! |
|
Michael
Moritz. Weinselig. Der badische Krimi. emons,
2011, 253 s., 9.90 €.
Vinkrimier er nærmest blevet en genre for sig, i Tyskland som del af de
meget populære regionalkrimier. Med Weinselig er vi i Baden, nærmere
bestemt i Ihringen, Kaiserstuhl, hvor der bliver myrdet lystigt under den
traditionelle vinfest. Det første offer er Robert Düster, em af de
musikere, der underholder publikum. Det er den lokale Hauptkommissar
Belledin, der til sin store fortrydelse, ikke kan nyde vinfesten, men bliver
nødt til at efterforske mordet. Og selvfølgeligt går der ikke lang tid,
før endnu en musiker findes myrdet. Køb Weinselig.
Markus
Guthmann. Weinstraßenabsturz. Pfalz Krimi. emons, 2011,187 s., 9,90 €. Køb Weinstraßenabsturz. |
Angelika Schaftl, Wein
aus dem Garten, Kosmos, 2010, 80 s, 130 farvefotos, 7,95 €.
En rigtig fin introduktion til dyrkning af vindruer i haven. På godt og vel 60 sider får læseren indblik i valg af druer, placering, sygdomme, eksperttips (fx om brug af vinblade i salater), fremstilling af vin - og det hele til en meget fornuftig pris. |
|
Wein/Wine Genesis, Kulinarium Verlag, u.å., 415 s., hardcover, talrige
farvefotos , 59,90 €.
I mange vinbøger læser man et par sætninger om podning af vinplanter på amerikanske rødder - denne bog viser i billeder og tekst helt lavpraktisk, hvordan det foregår. Det er nærmest en instruktionsbog, der skridt for skridt bl.a. viser, hvordan en vinmark anlægges og hvordan vinfremstillingen foregår. Endvidere er der billedserier om vinens fødsel (heraf titlen) og et år i vinmarken. Bogen afsluttes af en beskrivelse af en række druetyper. Alle tekster er på både tysk og engelsk. Det er en flot og stor bog, den ville dog kunne blive endnu flottere, hvis den havde været i hænderne på en professional grafiker. Køb Genesis. |
|
Yvonne Heistermann. Weinland Ungarn,
DLG Verlag, 2008, 160 s., hardcover, talrige fotos og kort, 29,90 €.
Yvonne Heistermann har genopdaget vinlandet
Ungarn, der før 2. verdenskrig var en af de store vinproducenter og i
løbet af de sidste 10-15 år igen er kommet på fode med kvalitetsvine. Køb Weinland Ungarn. September 2008. |
|
André Dominé. Wein, 928 s., 1.200
ill., hardcover, h.f. ullmann Verlag, 2008, 29,95 €. Køb Wein af André Dominé |
|
Weingenuss,
Thorbecke Miniaturen, 64 s, indb. med omsl., ill., 10,5 x 14,8 cm, 2006,
6,95 €.
Lille fin gavebog med flotte illustrationer af forskellige druetyper og og i fornemt layout. Også teksten fortæller kortfattet en række druers historie. Dette suppleres med anekdoter og små historier. En ideel ledsager til et par glas vin efter middagen. (februar 2008) |
|
Frank Kämmer. Die 100 besten Weinberge Deutschlands. Hampp Verlag,
2006, 254 s., indb., 19,90 €. Aktuelt findes der 2.658
"Einzellagen" eller vinmarker/vinbjerge i Tyskland. Forfatteren
har ud herfra udvalgt de 100 bedste ud fra overbevisningen om, at det er
vinmarken der afgør, hvilket potentiale en vin kan have, mens det er op
til vinbonden at få fuldt ubytte af dette potentiale. |
|
Mario Scheuermann.
Wein und Zeit. Von der Kultur des Geniessens. Hampp Verlag, 2007, 190
s., indb., 17,90 €. Mario Scheuermann er nok Tysklands mest
intellektuelle vinskribent. Det er et formfuldendt sprog en skarp pen og
kontroversielle meninger, der karaketeriserer ham. Bogen Wein und Zeit er
en samling af hans bedste artikler fra de seneste 10 år. Første tekst
omhandler en enestående vinsmagning fra 1998 med 125 forskellige årgange
af legenden Château d'Yquem - fra 1784 til 1991. Og beskrivelsen er den
dag i dag ligeså frisk som de fleste af vinene. |
|
Johann-Peter
Regelmann. Wie guter, alter Wein. Geschichte und Geschmack eines ganz
besonderen Safts. 112 s., indbundet med omslag, illustreret, 19,90
€, 2005, Thorbecke. Det er en flot bog - det gælder både indhold og udstyret. Det er sjældent, at jeg har læst en bog om vin og fået så mange nye oplysninger på så kort tid. Det skyldes måske, at forfatteren er noget så sjældent (i det mindste i vinbranchen) som biolog og filosof. Han har bestemte meninger om vin, men docerer ikke, men fortæller i stedet vidende, velformuleret og origenel om vinen. Det er på mange måder en introduktion, men også den garvede vinkender vil kunne få udbytte af denne pragtfulde bog, der ikke anmelder eller omtaler bestemte vingårde eller lande, men koncentrere sig om at formidle viden i kapitler med overskrifter som: Naturgeschichte der Weintraube, die Arbeit im Weinberg, Weinlese und Kelter, der Ausbau des Weines. Det er alt andet end tørt og bogen indeholder derudover en lang række illustrationer, først og fremmest reproduktioner fra ældre bøger om vin. (november 2005). |
|
Wolfgang Staudt. 50 einfache Dinge, die Sie über Wein wissen sollten.
2005, 168 s., 14,90 €. |
|
Groll/Holzer/Schrampf. Die 50 größten Wein-Lügen!
2005, 143 s., Krenn,
16,90 €. |
|
Stuart Pigott. Planet Wein. 2005.
Hardcover, 160 s, Scherz, 22,90 € |
|
Stuart Pigotts
kleiner genialer Weinführer 2006. 2005, softcover, Scherz, 192 sider, 9,90
€. Genial eller ej, så indeholder bogen på de første 29 sider en meget god indføring i vinens verden, bl.a. "fünf Gesetze des Weins", "zehn Weinirrtümer", de vigtigste druer om indholdsløse betegnelser på etiketterne, bl.a. Chateau/Castello/Schloss samt Grand Cru, reserve. Vinbeskrivelserne er meget fornuftigt inddelt i tørre, henholdsvis søde rødvine (portvin m.v.) samt tilsvarende hvide, mousserende vine m.v. og særlig afsnit om vine fra den "angebliche Wein-Weltspitze". Især i det afsnit lurer adskillige overraskende bedømmelser. Ellers fylder fornuftige mellemklasse vine mest og de, der jævnligt handler vine i Tyskland vil kunne genfinde mange favoritter. Svaghed er dog, at vine fra supermarkeder ikke er anmeldt, mest fordi disse ifølge forfatteren ikke har den nødvendige kvalitet. Men siden efterhånden mere end hver anden flaske vin i Tyskland netop bliver købt her, ville anmeldelser af disse vine have været en fordel. Konklusion - en fornuftig vinguide, men langt fra genial. Køb Stuart Pigotts kleiner, genialer Weinführer 2006 hos amazon.de. |
|
Christina Fischer, Ingo Swoboda. Riesling. 2005,
hardcover med smudsomslag, 192 sider,
illustreret, 24,90 €. Denne og de to følgende bøger er alle udgivet af det tyske Hallwag forlag (en del af Gräfe og Unzer), der har specialiseret sig i vinbøger.
Riesling er en fremragende bog, der med
stor udbytte kan læses af både vinkenderen som nybegynderen, der vil
vide mere om de vine, som den bedste hvidvinsdrue er grundlaget for. |
|
Beat Koelliker, Bernd Kreis. Die
Hallwag Weinschule. Hardcover, 160 sider, illustreret, 19,90 €.
Lad det være sagt med det samme: Dette er den
bedste vinbog, jeg længe har haft i hænderne. Forfatternes koncept er
lige så enkelt som det er genialt: "learning by tasting" -
eller på godt dansk, vinviden skal smages. |
|
Beat Koelliker, Michael W. Pleitgen. Viniversitaet - Kursbuch Wein.
ringbog, 144 sider,
illustreret, 19,90 €. Kursbuch Wein minder lidt om Die Hallwag Weinschule, idet der ligeledes er tale om en bog, der tager udgangspunkt i at vejen til vinviden går over smagninger. Det er en ægte studiebog, med skemaer til afkrydsning af vinbedømmelser, testspørgsmål og et noget højere teoretisk niveau end den geniale Weinschule. Har man læst og smagt sig gennem bogen har man et solidt vinmæssigt grundlag. Køb Viniversitaet Kursbuch Wein hos amazon.de. |
|
SVerena und Mark
Füllemann. Bacchus. Kunst für Weinfreunde - Wein für
Kunstfreunde. 2004, indbundet, 208 sider med 170 firfarvede
illustrationer, 22,5 x 29 cm, CHF 78,-. Det er en rigtig "coffee table book" - eller måske rettere vinbar-bog - stort format med flotte illustrationer - kunst for vinvenner. De udvalgte kunstværker favner bredt, fra August Mackes ekspressionistiske vinmarker til klassiske, græske vaser. Det samme gælder motivvalget: her finder vi den vindrikkende yngling, vinnydelse i selskab og igen og igen vinhøsten. Talrige er også de religiøse illustrationer. Teksterne af Hugo Loetscher er underholdende og lærerige med masser af gode citater og litterære og historiske referencer - hvem vidste eksempelvis, at ordet vin forekommer 207 gange i det gamle testamente? Når det alligevel ikke bliver til topkarakteren, så skyldes det, at jeg i teksterne savner en mere systematisk gennemgang af vinen i kunsten - som motiv og symbol. De gode tekster, der følger illustrationerne og den særskilte fortegnelse over anvendte værker er dog et skridt i den rigtige retning. Samlet set er der tale om en meget anbefalelsesværdig bog og en oplagt gave til vin- og kunstnyderen (anmeldt marts 2005). Køb Bacchus hos amazon.de. |
|
Der Brockhaus
Wein. Rebsorten, Degustation, Weinbau, Kellertechnik, internationale
Anbaugebiete. 1. oplag, 2004, 512 sider, indbundet i kassette, 17x24
cm, 4 farver, €34,95. Det er en tung sag; 1.690g samlet viden om vin: 3.800 stikord, 450 fotos, 250 infobokse med uddybende oplysninger, 90 kort, grafer og tabeller og 12 2-siders artikler med emner som: Barrique, Bodenarten og Chemische Hilfsmittel for at tage de tre første. Brockhaus er kendt for at udgive Tysklands mest omfattende leksikon og det er denne leksikale tilgang, der præger opslagsværket. Korte, præcise artikler med gode illustrationer, koncentreret viden fra Aarau til Zypern. Brockhaus Wein har selvfølgeligt et tysk udgangspunkt og det betyder nok, at stikord vedrørende tysk vin er overrepræsenteret, men bogen er stadigvæk klart internationalt orienteret og jeg har således umiddelbart kun savnet forklaringen på ét opslag: "Danmark". Skal man sammenligne Brockhaus Wein med den ultimative Oxford Vinleksikon, så er der ingen tvivl om, at Jancis Robinsons leksikon er mere omfattende: flere stikord og længere forklaringer. Eksempelvis fylder afsnittet om cypern 2½ side i Oxford-udgaven og ca. 1/6 side i Brockhaus. Så skal man vælge mellem de to opslagsbøger, er det mest et temperamentsspørgsmål. Er man til de omfattende forklaringer bør man vælge Oxford og er man godt tilfreds med korte og præcise angivelser, bør man vælge Brockhaus, der i udmærket papirkvalitet m.v. kan købes til meget fornuftige 34,95 Euro. (anmeldt oktober 2004). Køb Brockhaus Wein direkte hos amazon.de. |
|
Martin Maria Schwarz.
Die Welt der Rebsorten. Hoffmann und Campe. CD med brochur (28
sider), ialt 132 minutter, 2003, €22,95. Her er årets gaveidé til vinvennen, der kan forstå tysk. En CD (ikke CD-ROM, men lyd CD), der præsenterer de vigtigste vinsorter gennem interviews med vinproducenter og eksperter. Hovedvægten ligger på de klassiske vinlande Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien og udgangspunktet er, at det er jordbunden, der er altafgørende for vinen. Det er bestemt ikke tør viden, der formidles her og anekdoter og digte er med til at gøre CD'en til et meget vellykket produkt, der varmt kan anbefales. Køb Die Welt der Rebsorten direkte hos amazon.de. |
|
Hans-Jörg Koch (Hrsg.) Wein. Eine kleine kulinarische Anthologie.
Reclam, 1998. Egentlig ikke en bog om tysk vin, men en samling tekster, der omhandler vin, mange af dem skrevet af tyske forfattere. Et enkelt eksempel: |
|
Im Wein birgt sich viel: |
|
Dagmar
Ehrlich. Das Wein-ABC. Weinlexikon.
GU Kompass. 6,50, 128 sider, lommeformat,
illustreret, med plastomslag. Bogens titel er på sin vis misvisende, fordi der ikke er tale om et egentligt leksikon, men mere om en opslagsbog og en bog man kan bladre i, mens man nyder et glas (tysk) vin. Bogen er opbygget omkring en række temaer: hurtig vinviden, vinbjerget, druesoreter, i vinkælderen, vinindkøb, mad og vin m.v. og kun den sidste del er et minileksikon (Glossar). Det er dog en bog, der tiltaler mig meget i sin form: kort og kompakt, præcis og prægnant. Et eksempel: "Bier nach wein, das lass sein..." Von beidem grosse Mengen getrunken mag das angehen. Doch ein Bier kann nach vielen Weinen durchaus magenbeunruhigend wirken und Mineralstoffe zuführen. Viele Weinprofis zischen nach ausgiebigen Weinproben ein Bier. |
|
Jochen G.
Bielefeld. Der Wein-Guide. Einkausführer.
GU Kompass, 6,50, 128 sider, lommeformat, med
plastomslag. Dette er bogen, der er nyttig, når man står overfor det store vinudvalg hos vinhandleren. Her er en alfabetisk liste over de udtryk man kan møde på etiketten fra Affentaler til Zweigelt. Korte informationer om druesorten, området, vintypen m.v. med gode Tip og anbefalinger til hvilken mad vinen bør kunne nydes. Endvidere indeholder guiden et overblik over, hvad der står på vinetiketterne fra Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Sydafrika. |
|
Albert Kallfelz. Wein, Mensch, Natur.
Ansichten eines
Moselswinzers. En af Tysklands bedste vinproducenter giver her sin uforbeholdne mening tilkende om vin. En anderledes vinbog. Bogen kan muligvis fås ved henvendelse til forfatteren. |