Wein Salon 2006 i Hamborg:

Fokus på Sauvignon Blanc, Grauburgunder og glaspropper

Weinsalon - Et flot arrangement i meget flotte omgivelser!Vi har tidligere omtalt Weinsalon i Hamborg  (Se 2003 og 2004). Vinmessen i de flotte gamle børslokaler er bestemt et besøg værd og giver mulighed for at stifte bekendtskab især med tyske producenter. Udvalget er så stort, at man gør klog i at vælge nogle temaer og vi valgte at fokusere på druerne Sauvignon Blanc og Grauburgunder samt på erfaringerne med alternativer til korkpropper.

Fokus 1: Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er bestemt ikke nogen udbredt drue i Tyskland. Faktisk er det kun 135 ha, svarende til 0,1 % af vinmarkerne, der er tilplantet med Sauvignon Blanc. Så chancen for at møde en af disse vine på hylden hos vinhandleren er meget lille. Derfor er det prisværdigt, at Weinsalon i år har sat fokus på denne internationale drue.

Det er en krævende drue, så derfor er det mange gange de mere ambitiøse producenter, der har lyst og mod til at eksperimentere med den. I hvert tilfælde var de vine, vi smagte generelt af meget høj kvalitet. Af de 14 vine, der blev præsenteret på vinmessen var 6 fra Pfalz, 3 fra Rheinhessen, 3 fra Württemberg og 2 fra Baden. Vi smagte på halvdelen og faldt for Weingut Bernhard Grimms Schweigener Sonnenberg, Spätlese trocken (), der var fyldig, i perfekt balance og med masser af karakter, men også Spätlese trocken 2004 () fra Weingut Wegner & Sohn i Pfalz var en god oplevelse og vinen havde tilpas syre til at kunne klare de massive 14 % alkohol.

Fokus 2: GrauburgunderTyskvin.dk's udsendte i færd med at snakke og smage vin

Grauburgunder er efter min opfattelse en undervurderet drue. Specielt Grauburgunder vine fra de sydligste tyske vinregioner giver meget fyldige, karakterfulde vine, der med fordel kan kombineres med retter, hvor man (som dansker) normalt automatisk tænker på rødvin, fx kalv eller fersk lam. Grauburgunder - måske mere kendt som Pinot Grigio i den italienske variant eller Pinot Gris, når vinen kommer fra Alsace - findes på 3.800 ha af de tyske vinmarker (2004) og druen er i løbet af de seneste år (heldigvis) blevet mere populært, selvom der var langt imellem Grauburgunder vinene på vinmessen i Hamborg. Vi smagte en udmærket frisk og frugtig fadprøve 2005 fra Weingut Gallé (Rheinhessen), der lover godt for årgangen, mens 2002 jubilæumsvinen fra Weingut Hans-Werner Nauth virkede noget træt og kedelig. Helt anderledes derimod 2004 Grauer Burgunder Kabinett trocken () fra Weingut Bernhard Grimm, der konstaterer en stigende efterspørgsel efter Grauburgunder. 

Fokus 3: Prop & co

Vinavisen har sat fokus på kork, skruelåg, glaspropper samt alternative lukninger og er erklærede tilhængere af skruelåg. Helt dominerende på vinmessen i Hamborg var dog stadig den traditionelle korkprop. Vi fandt dog også tilhængere af den tysk-udviklede glasprop - både i glas og i en akryludgave.
Weinsalon - ikke kun for tyske producenter Klaus og Ortrud Gallé fra Weingut Gallé (Flonheim, Rheinhessen) har været nødt til at kassere en stor del af årgang 2003 og er i gang med en opslidende retssag mod leverandøren af korkpropperne. "Vi har fået en meget positiv respons fra kunderne, og overvejer efter de gode erfaringer nu at bruge glasproppen også til de røde vine," fortæller Klaus Gallé, der har været meget tilfredse med de hvide vine, der i årgang 2005 som de første blev forsynet med glasproppper. 

Østrig & Co.

Påfalende på Weinsalon var i øvrigt, at mange producenter også præsenterede sekt, og at der her generelt var tale om meget god kvalitet til meget fornuftige priser. Og så er Weinsalon selvfølgeligt ikke kun for tyske vinproducenter. Alene fra Østrig var 25 udstillere med, og heraf en række topproducenter. Derudover var Sydtirol repræsenteret med en særlig stand, hvor områdets mange forskellige druetyper og deres egen Lagrein blev præsenteret.

Endvidere var der mulighed for at smage vin fra bl.a. Ungarn, Slowenien, Spanien, Italien, Frankrig, Sydafrika, Schweiz, New Zealand, Australien, Chile, Uruguay og Argentina. Grand Prix d'Excellence for årets kollektion gik således ikke til en tysk producent, men til Grant Burge fra Barossa Valley (Australien), der havde fantastiske Shiraz vine med i Hamborg.

Se også: Weinsalon 2003, Weinsalon 2004.

Verdensklasse. Topvin. Meget god og solid.
Overgennemsnitlig. Kedelig.
Opdateret den 24. juni 2007