Wein Salon i Hamborg:

Fokus på årgang 2003

Tyskvin.dk var i Hamborg for at sætte fokus på årgang 2003, som vi tidligere har omtalt og for at stille det helt centrale spørgsmål: holder årgangen hvad den lover?
Et blik ind i vinmessens ene sal.Wein Salon i Hamborg er en relativ upåagtet vinmæssig begivenhed. Det burde dog være anderledes, for der findes i relativ nærhed til Danmark næppe en anden vinmesse, hvor så mange tyske og internationale producenter er til stede. Naturligt nok er der især fokus på de tyske producenter, men også vinene fra Østrig er meget godt repræsenteret. Messen afholdes i de to meget flotte og store sale, der oprindeligt husede børsen i Hamborg.

Jordbundforhold afgørendeJan Eymael fra Weingut Pfeffingen

VDP-medlem Weingut Pfeffingen i Pfalz har som så mange andre kvalitetsproducenter koncentreret sig om Riesling druen (55%), og 2003 Gutsriesling viser stort potentiale. Jan Eymael fra Pfeffingen er ikke i tvivl om årgang 2003's kvaliteter: det er kraftige, tætte vine, med en struktur, han ikke har set før. Han understreger dog, at vandmangel i 2003 kan have haft en negativ indflydelse på jordbunde, der ikke holder så godt på fugtigheden, fx sandbunde.

Weingut Reichsrat von Buhl ligger ligeledes i Pfalz og satser næsten udelukkende på Rieslingen (90%). Årgang 2003 er kendetegnet ved fyldige vine med relativ lidt syre. De bedste vine fra årgangen er tidligst til salg fra 1. september 2004.

Gode køb

Bürgerspital zum Heiligen Geist er et af Tysklands klassiske vinproducenter, der plejer at score topkarakter ved diverse smagninger. Vi er i Franken og vinene bliver selvfølgeligt aftappet i de traditionelle Bocksbeutel flasker. Men der aftappes også vine på Bordeaux flasker: "Vi aftapper omkring 5% af vinene i de høje, kendte flasker. Vi tror, at det er nemmere at få nye kunder til at købe vinene i flasker, som de er vant til og næste gang tager de måske nogle af de flasker, der står ved siden af.
Sonja Höferlin fremhæver en Würzburger Abtsleiste 2002 Silvaner Kabinett trockSonja Höferlin fra Bürgerspitalen: "schön schlank!". Vi får lov til at smage en Müller-Thurgau 2003 Innere Leiste. Den har ligget på flasker i 3 uger og er en meget positiv overraskelse. Til 7 Euro er dette et rigtig godt køb (). Selvom vinen sælges som basiskvalitet er det i grunden næsten en Spätlese. "Det er en vin, der virkeligt viser noget om Müller-Thurgauens potentiale," siger Sonja Höferlin. "Vi havde i 2003 druer af meget høj kvalitet, men vinen har brug for noget mere tid, før den er på toppen," understreger Sonja Höferlin. Med 13% alkohol er vinen typisk for årgangen, der generelt vil ligge højt, hvad procenterne angår.

Junior i byen

Johannes Thörle fra Winzerhof Thörle (Rheinhessen) er junior i produktionen. Det er i det hele taget meget tydeligt, at det er sønnerne og døtrene, der er taget til storbyen Hamborg for at præsentere familiens vine. Johannes Thörle serverer en Riesling Alte Reben Auslese trocken fra 2003. Alte Reben betyder i dette tilfælde 22 år gamle vinstokke, hvilket er en pæn alder for Rieslingen. Med 7,9 g restsukker og 6,5% syre ligger vinen på grænsen til det halvtørre. Johannes ThörleDet er en meget flot vin, der kan nydes middag og aften til mad og uden (). Den næste vin er en Graubrunder trocken 2003. Selvom den ikke er klassificeret, befinder den sig i Auslese kvalitet. Den er først aftappet for få dage siden, men er et fantastisk eksempel på, at det ikke kun er Riesling druen, der er værd at smage på, når man taler om Tyskland. Til en pris af 4,80 Euro flasken er dette det bedste køb, vi er stødt på længe ().

"Vores bedste vine ligger stadig på fad, forklarer Jochen DrJochen Dreissigacker og venindeneissigacker (Rheinhessen) fra producenten af samme navn, der for tiden læser til Weinbautechniker. "Årgang 2003 er karakterisert ved kraftige og samtidig elegante vine uden dominerende syre."

En Weisser Burgunder Bechtheimer Geyersberg Spätlese () trocken er godt nok fra 2002, men en meget flot vin, syrebetonet og "terroirgeprägt", som Jochen Dreissigacker tilføjer. Til 8,50 Euro er det en vin, der vil overbevise de fleste om, at Tyskland kan producere fantastiske vine også med druer, der anses for typisk franske. Vi får lov til også at smage på en Riesling og en Rivaner fra den aktuelle årgang. Kvaliteten er overbevisende, selvom vinene kun er aftappet for få uger siden og godt kan være "abfüllkrank", som det hedder i fagsproget.

Konklusion: årgang 2003

Årgang 2003 er præget af vine af ekstraordinær høj kvalitet. Er de producenter vi talte med i Hamborg typiske, så vil priserne ikke blive hævet til trods for høj kvalitet/lav udbytte. Vinene vil være forholdsvis alkoholrige og meget ekstraktholdige og koncentrerede og med forholdsvis lidt syre*. Det vil betyde, at vinene allerede tidligt vil være drikkemoden og holdbarheden vil være begrænset.

Vi har tidligere anbefalet en afventende holdning i forhold til årgang 2003, men efter vores indtryk fra Hamborg kan vi kun anbefale, at benytte lejlligheden til at fylde vinkælderen med tyske vine. Især i basiskvaliteterne vil der være helt ekstraordinært gode vine til meget fornuftige priser. Disse kan allerede købes nu fra de fleste producenter, mens de klassificerede vine typisk først vil kunne erhverves fra september-oktober.

* Faktisk har der været så lidt syre, at en række producenter for første gang har set sig nødsaget til at benytte sig af deres ret til at tilsætte syre til vinen. Det er der dog næppe nogen, der vil indrømme.

Weinsalon2004 - rig mulighed for at smage på spændende vine Weinsalon2004

Se også: Weinsalon 2003, årgang 2003.

Verdensklasse. Topvin. Meget god og solid.
Overgennemsnitlig. Kedelig.
Opdateret den 09. april 2004