Fra en tysk vinmesse:

XVI. Hamburger Wein-Salon

Den 8. og 9. marts var der for 16. gang vinmesse i Hamborg. Hamburger Wein-Salon er nok den største vinmesse i Nordeuropa med deltagelse af hundredvis af producenter, heraf ca. halvdelen fra Tyskland. Rammerne er de to meget store og flotte børssale i centrum af Hamborg.

Maria Adams fra van VolxemSelvom jeg efterhånden har haft lejlighed til at smage mange gode tyske vine, så var jeg dog stadig positivt overrasket over den generelle kvalitet og især over de mange spændende rødvine.

En af de første vine jeg smagte på var Van Volxems gode vine fra Wiltingen ved Saar. Maria Adams fra vingården var tilfreds med høsten 2002, selvom det havde regnet under høsten og mændgerne var forholdsvis små.Det er nu nok ikke kun de små mængder, men også den høje kvalitet () af Van Volxems Gutsriesling, der betyder, at den som regel er udsolgt i løbet af få uger.

Robert Weil hører helt klart til toppen af de tyske vinproducenter. På vinmessen i Hamborg præsenterede Dirk Cannova fra Robert Weil marketingschef Dirk Cannova en række ædelsøde vine. Især Kiedricher Gräfenberg Riesling Beerenauslese Goldkapsel () i årgang 2001 var en fantastisk oplevelse. Det er denne vin, jeg vil tænke på, når jeg fremover læser om "himmelsk nektar" - rosiner, honning, melon og meget mere i hver eneste dråbe. Jeg dristede mig til at spørge efter prisen og efter noget tøven fortalte Dirk Cannova, at det var en Versteigerungswein, der var blevet solgt til 680 Euro pr. ½ flaske! Det giver næppe mening at diskutere, om en vin kan være så meget værd - jeg ved, at jeg ikke ville være ked af at have et par flasker af den liggende og jeg er sikker på, at det er en vin, der stadig vil kunne drikkes til mine børnebørns 50 års fødselsdag.

Jeg har ved flere lejligheder smagt tyske rødvine og selvom jeg ikke deler Flemming Hvelplunds holdning om, at tyskerne gerne må beholde deres rødvine for sig selv, så har de tyske røde jeg har smagt typisk været forholdsvis lette vine. I Hamborg blev jeg mindet om, at tyskerne kan producere rødvine, der kan måle sig med de bedste. De to Winzergenossenschaften WG Mayschloss-Altenahr og Ahr Winzer eG kunne begge præsentere vine, der mest mindede om frugtbomber fra Australien eller Chile med alkoholprocenter på op til 15. Det var måske ikke de mest elegante vine, men et spændende bekendtskab til fornuftige priser.

Mere elegant, men også noget dyrere, var rødvinene fra Weingut Ellwanger (Württemberg), som fx 2001 Schnait Altenberg Lemberger Auslese trocken (). Ellwanger producerer omkring 120.000 flasker årligt og er dermed en af de større tyske producenter. Prislisten indeholder 54 vine og det siger sig selv, at produktionen af hver enkelt vin er forholdsvist beskedent. Meget spændende var også Ellwangers Nicodemus 2000 (), en cuvé af Merlot, Spätburgunder og Lemberger lagret på små egetræsfade (Barrique).Andreas & Thomas Roth, Forsthof Jürgen Ellwanger fortalte, at vinen er opkaldt efter den første Ellwanger. Vinen var meget fyldig og kompleks og sælges for € 18,50 og i en blindsmagning er der næppe mange, der ville kunne placere denne vin i Tyskland.

Frieder SchäferMens Ellwanger hører til de etablerede producenter var der på messen en lang række yngre repræsentanter, som Andreas og Thomas Roth, der for nogle år siden har overtaget ansvaret for familievingården Forsthof og satser på meget internationale vine - i såvel smag som udstyr. Et eksempel var deres 2001 Acolon (), en ny drue, der er en krydsning af Lemberger og Dornfelder og sælges for fornuftige 7 Euro.

Endnu mere for pengene kunne fås fra Eberbach-Schäfer. Her præsenterede sønnen Frieder Schäfer bl.a. en 2001 Lauffen Riedersbückele Frühburgunder () fra 26 år gamle vinstokke og lagret på fad. For omkring 5 Euro må det være noget nær vinmessens scoop.
Hamburger Wein-Salon kan varmt anbefales til de, der ønsker at kontakt til spændende producenter af tyske topvine og det eneste jeg fortrød var, at jeg ikke også havde tid til at besøge de mange spændende udenlandske producenter.

Verdensklasse. Overgennemsnitlig.
Topvin. Kedelig.
Meget god og solid.

Opdateret den 22. marts 2006