VDP vinsmagning i Hamborg:

1. klasses kvalitet

Et-tallet med drueklasen er VDPs logo for de allerbedste vine - erstes Gewächs

Mandag den 28. januar havde Tysklands mest kendte sammenslutning af vinproducenter - VDP - inviteret til vinsmagning i Hamborg. I nydelige rammer på Gastwerk Hotel kunne et inviteret publikum smage på topproducenternes bedste vine. Til denne smaging var der vine fra Baden, Franken og Rheingau, der blev præsenteret af producenterne selv.

Smagningen foregår under overskriften "Tour grosses Gewächs", hvilket henviser til, at det kun er producenterne topvine, der præsenteres. Når Rheingau til trods for sin beskedne størrelse (godt 3 % af det tyske vinareal) var repræsenteret med hele 10 producenter er det et tydeligt tegn på, at Rheingau satser på kvalitet. Det er vinene fra Rheingau, der for 150 år siden i pris og kvalitet kunne måle sig med de bedste Bordeaux-vine. Og kvaliteten fejler bestemt ikke noget i dag. Det er Schloss Johannisberger (hele vinmarken er i Schloss Johannisbergs besiddelse) et godt eksempel på. Deres Grosse Gewächs i den aktuelle årgang 2006 (Silberlack i henhold til slottets egen traditionelle klassifikation) var en af de bedste vine, jeg smagte denne eftermiddag - en drøm af en Riesling, der har ligget på store træfade (Fuderfässer på 1.200 til 1.500l i dette tilfælde). Man kan godt fornemme, at man her har med verdens ældste Riesling producent at gøre: Schloss Johannisberg har udelukkende produceret Riesling siden 1720.

En anden spændende producent fra Rheingau er Querbach. Peter Querbach havde medbragt sin topvin Doosberg i hele syv årgange (1999 og 2001-2006). Det var imponerende at smage variationen i disse vine, der først og fremmest skyldes forskel i vækstbetingelserne i de enkelte år. Samtidig en overbevisende demonstration af, at de gode Riesling-vine sagtens kan have 10 år (og mere på bagen) - 1999'eren var en vin, hvor Rieslingens ellers dominante syre havde trukket sig tilbage så vinen vil være en spændende ledsager til de mellemkraftige retter. Den ellers problematiske årgang 2003 havde stadig masser af syre og ekotiske frugter. Peter Querbach henviste i øvrigt til, at der på vingården er mulighed for overnatning i 10 gæsteværelser.

Dr. Franz Werner Michel (foto nederst) ejer et af de få tilbageværende famliebrug i Rheingau, Domdechant Werner'sches Weingut. "Familieejerskab betyder kontinuitet og det er vigtigt, når vi taler om vin. Når jeg anlægger et nyt vinbjerg, så gør jeg det ikke for mig, men for mine børn," forklarer Dr Michel, der som tidligere direktør for Deutsches Weininstitut har meget gode internationale kontakter. Derfor er eksport  noget, han selv tager sig af.

Ved sidebordet står Wegeler, der har medbragt en 1992 udgave af ders Berg Schlossberg, der endnu en gang viser, at de bedste Riesling-vine ældes med ynde. Det er en bred vin uden spidser - en stor oplevelse på flaske og en fin ledsager til raffinerede vinterretter. Helt anderledes den aktuelle 2006'er - der strutter af maskulin mineralitet - en rigtig bodybuilder af en vin.

Selvom det var Rieslingen, der dominerede denne smagning, så var der undtagelser. Martin Steinmann (foto nederst med hat) fra Weingut Schloss Sommerhausen (Franken) havde udover sin Riesling fra Steinbach medtager en Silvaner fra samme vinmark. Jeg havde besøgt det lille vinslot i den hyggelige by Sommershausen i sommeren 2007 og var især begejstret for deres Silvaner. Det var også tilfældet i dag. Silvaneren (Grosses Gewächs 2006) var en vin med masser af dybde og et stort lagringspotentiale. Martin Steinmann oplyste, at vinene enten bør drikkes forholdsvis unge (1-2 år efter høsten) eller få lov til at ligge 6-8 år for yderligere at udvikle sig. Silvaner vinen er et fremragende tysk alternativ til Chardonnayen, der efterhånden bliver mere og mere ens og kedelig. Det er en vin for de, der ikke er så begejstret for Rieslingens stramme syre og mineralitet.

Mens Schloss Sommerhausen har omstillet hele produktionen til lukning med glaspropper, så er kollegaen fra Weingut zur Schwane overbevist om skruelågets fortræffeligheder. Han benytter efter mere end 10 års forsøg udelukkende skruelåg (LongCap/Stelvin), udviklet specielt til Frankens Bocksbeutelflasker. Ralph Düker påpeger, at den - omend lille - tolerance, der kan være i flaskehalsenes diameter kan betyde, at glaspropperne bliver utætte. "Dermimod har vi en speciel maskine, der presser skruelåg og kapsler fast til flaskehalsen, så de er helt tætte," påstår Ralph Düker.

 

tyskvin.dk's udsendte noterer flittigt udtryksstærk! - også vinene fra Schloss Sommershausen
Dr. Franz Werner Michel ejer et af de få tilbageværende familiebrug i Rheingau Flotte rammer til smagningen på Gastwerk Hotel i Hamborg

Fotos: Med venlig tilladelse fra Jens Butz.

Se også: Wein Salon 2003, 2004, 2006, 2007.

Opdateret den 01. januar 2011